Perspagina    Overzicht Spanbeton
Persbericht
Spanbeton

Spanbeton ontwikkelt 31 SKK kokerbalken voor overspanning over A12

Spanbeton ontwikkelt en monteert onder meer 31 SKK kokerbalken voor de hoofdoverspanning boven de A12 bij Zoetermeer. Deze overspanning is een platform waar reizigers kunnen overstappen van de sneltram, bus of fiets op het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer. In de toekomst kan het vervoersknooppunt rekenen op zo’n 10.000 bezoekers per dag. Van Rijkswaterstaat mag deze overspanning de weg niet ‘aantasten’. Oftewel: het is niet mogelijk om een middensteunpunt in de berm te plaatsen. De hoofdoverspanning kruist dus in één keer de A12. Dit vraagt om liggers met een lengte van 61 meter.

De uitdaging in dit project was bovendien de logistiek in relatie tot het originele ontwerp met liggers van 200 ton. Het vervoeren van dergelijke zware balken zorgt voor een hoge belasting van het wegdek en hiervoor is slechts beperkt materieel in Nederland aanwezig. Daarom reduceerden Spanbeton en aannemer VOBI het gewicht tot 172 ton, zonder hierbij in te leveren op draagkracht. De liggers zijn in het midden 2.20 meter hoog, zoals het ontwerp voorschrijft. Echter, richting het uiteinde worden de liggers trapsgewijs steeds lager tot 1.60 meter. Op de bouwplaats wordt een gewapend betonnen druklaag gestort bovenop de 31 SKK-liggers zodat deze één brugdekconstructie vormen. Daar waar de balk wat lager is, wordt door middel van een ingenieuze oplossing de druklaag op hoogte gestort.

Projectmanager Dennis Dierikx van de gemeente Zoetermeer: ‘Wij scheppen de kaders voor dit project, maar het is aan de aannemer en leveranciers om dit concreet vorm te geven. Daarom zijn we blij met een partij als Spanbeton, die meedenkt en slimme oplossingen biedt.’ In het weekend van 18 augustus zijn de liggers gemonteerd.

Let op: de visuals mogen alleen gebruikt worden met dit bijschrift: “Ontwerp in opdracht van gemeente Zoetermeer door Arcadis / Team V architectuur”.

PDF Persbericht

Downloads

  • 1608440 018 jpg0.00PBDownload
  • Montage overspanning A12 jpg0.00PBDownload
  • Montage SKK kokerbalk jpg0.00PBDownload
  • Montage SKK kokerbalk 1 jpg0.00PBDownload
  • Overspanning boven Lansingerland Zoetermeer jpg0.00PBDownload
  • Station Bleizo bovenaanzicht cam01 jpg0.00PBDownload
  • Station Bleizo busplan noordzijde cam07 jpg0.00PBDownload
  • Station Bleizo transferhal cam04 jpg0.00PBDownload