Perspagina    Overzicht Vasco
Persbericht
Vasco

Schone lucht voor de ‘vuilste straat van Nederland’

Renovatie monumentaal pand Javastraat Den Haag: vijf geschakelde Vasco WTW-units met standaard fijnstoffilter klaren de klus en de kantoorlucht

Schone lucht voor de ‘vuilste straat van Nederland’

De opdracht: renoveer een monumentaal pand in de ‘vuilste straat van Nederland’ tot een comfortabel kantoor op stand. De Javastraat in Den Haag behaalt al vele jaren op rij een dramatische en verontrustende score in de luchtkwaliteitsmetingen van Milieudefensie. De enorme verkeersdrukte in de straat is de grote boosdoener. De lucht in de straat is vervuild met grote hoeveelheden fijnstof en stikstofdioxide. Het gemeten jaargemiddelde bedraagt 46 mg/m3. De bovengrens van de veilige norm ligt op 40. De lucht is ongezond om in te leven en te werken. Terwijl de mooie, statige panden in de straat daar echter wel toe uitnodigen. Vandaar dat bij de renovatie van Javastraat 52 veel aandacht is gegeven aan het creĆ«ren van een aangenaam en schoon binnenklimaat. De warmteterugwininstallatie (WTW) speelt daarin een centrale rol.

In 2015 kwam na zevenentwintig jaar een eind aan de huurovereenkomst met de oude huurder van het karakteristieke pand. Eigenaar Bemana benutte het moment om het gebouw grondig te renoveren en helemaal up-to-date te brengen. Bouwmanagementbureau Piet de Bruin adviseerde een warmteterugwininstallatie voor de ventilatie van het gerenoveerde kantoorpand. Volgens Milla Alkemade van Bemana is WTW comfortabeler dan mechanische ventilatie, de meest gekozen oplossing. “De hoeveelheid afgevoerde en toegevoerde lucht is voortdurend in balans en er is nergens koude trek. Daarnaast is de lucht door de toepassing van harde filters in plaats van filterdoek veel schoner.” De keuze voor de WTW-installaties van Vasco is gemaakt door De Bruin en Ben van der Valk van installatiebedrijf Scholtes. “Vasco is bekend vanwege de uiterst stille ventilatiesystemen. Maar behalve geluidsniveau waren ook de luchtkwaliteit en de beperking van faalkosten doorslaggevende argumenten.”

PDF Persbericht

Downloads