Perspagina    Overzicht Ecocem
Persbericht
Ecocem

ETA voor ACT-technologie Ecocem kan verduurzaming cementindustrie versnellen

Nieuwe schaalbare technologie voor CO2-arme cement krijgt groen licht Europa

Ecocem heeft een ETA (European Technical Assessment) ontvangen voor zijn CO2-arme cement op basis van de innovatieve ACT-technologie. Ecocem is met haar uiterst duurzame cementen toonaangevend in Europa. Met de nu verkregen onafhankelijke Europese goedkeuring – cruciaal voor een CE-markering – door de Europese organisatie voor technische beoordelingen (EOTA) kan de nieuwste CO2-arme cement in heel Europa worden geïntroduceerd. In reactie op de ETA zei Donal O’Riain, oprichter en algemeen directeur van Ecocem: “de technische goedkeuring is een gamechanger voor onze industrie, want deze stelt ons in staat ACT in de Europese markten te zetten, zowel rechtstreeks als met licenties voor andere cement-, beton- en bouwbedrijven.”

De technische goedkeuring betekent dat Ecocem zijn ACT-technologie volledig kan commercialiseren vóór 2026. Bovendien kunnen cement- en betonproducenten er nu ook mee aan de slag. De Europese goedkeuring biedt tevens de mogelijkheid om de nieuwe technologie wereldwijd op te schalen, aangezien ETA’s internationaal worden erkend. Als de wereldwijde cementindustrie de nieuwe technologie omarmt, dan kan het daarmee de eerste grote industriële bedrijfstak worden die actief bijdraagt aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. Het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5°C voor 2030, is voor hen nu binnen handbereik zonder torenhoge kosten of verstoring van de huidige productieprocessen.

Overtuigende trials

ACT is het resultaat van tien jaar onderzoek en innovatie door Ecocem op het gebied van duurzame, CO2-arme en betaalbare cementtechnologie. Op dit moment ondergaat de technologie strenge praktijktests, waaruit al blijkt dat ACT aanzienlijke CO2-reductie mogelijk maakt, namelijk een vermindering van 70% in vergelijking met het gemiddelde Europese cementmengsel. Bovendien laten de trials die nu worden uitgevoerd overtuigende resultaten zien met betrekking tot belangrijke criteria als sterkte, duurzaamheid en verwerkbaarheid van beton. Ecocem verwacht in de loop van 2024 de eerste klanten in de Europese markt te voorzien van ACT-cement. De volledige commercialisering is naar verwachting gereed in 2026.

Deze week publiceerde de Europese Commissie haar doelstelling om voor 2040 de uitstoot van broeikasgassen met 90% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. De cementindustrie heeft nu de beschikking over een reeks decarbonisatie technologieën die voldoende zijn om deze voorgestelde EU-doelstelling te halen en te overtreffen. Een combinatie van technologie om CO2-uitstoot te verminderen en CO2-afvang voor de resterende emissies, brengt een ‘netzero’-ambitie voor de cementindustrie binnen bereik. De uitdaging ligt bij beleidsmakers, investeerders en de industrie om deze baanbrekende cementtechnologie zo snel mogelijk in gebruik te nemen. Zo’n snelle technologische stap voorwaarts is cruciaal. Door direct beschikbare alternatieven te benutten, zoals de ACT-klinkerreductietechnologie van Ecocem, kan de cementindustrie sneller en kostenefficiënter profiteren van alle voordelen van decarbonisatie. Dit omvat het voorkomen van CO2-emissie en het verminderen van de afhankelijkheid van kostbare langetermijnoplossingen voor CO2-afvang.

Uitbreiding

Om de levering van ACT te versnellen, breidt Ecocem zijn activiteiten uit in de bestaande productiefaciliteiten in Nederland en Ierland, en wordt er in het Franse Duinkerken een nieuwe maalinstallatie gebouwd in samenwerking met CB Green. Ook heeft Ecocem bijna de vergunningen rond voor de bouw van een fabriek aan de Amerikaanse westkust. Ecocem werkt samen met vooraanstaande partners in de cement- en bouwindustrie, zoals Groupe CB, Point P en Cemex France, voor het testen en verder ontwikkelen van de ACT-technologie en het waarborgen van een ononderbroken toevoer van grondstoffen.

Na water is beton de meestgebruikte substantie op aarde, maar ook een van de meest vervuilende. Cement, het belangrijkste ingrediënt van beton, is verantwoordelijk voor bijna 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot, en dat is meer dan de totale uitstoot van scheepvaart, luchtvaart en personen- en vrachtverkeer samen.

In reactie op de doorbraak die wordt bereikt met de ETA zei Donal O’Riain, oprichter en algemeen directeur van Ecocem:

“De cementindustrie heeft altijd moeite gehad om zijn koolstofuitstoot significant te verlagen, simpelweg omdat er geen technologieën waren om de hoge CO2-uitstoot van het productieproces terug te dringen. ACT biedt de cementindustrie de unieke mogelijkheid om zijn uitstoot binnen tien jaar te halveren, en de eerste bedrijfstak te worden die echt bijdraagt aan het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5°C. 

 Deze technische goedkeuring is een gamechanger voor onze industrie, want deze stelt ons in staat ACT in de Europese markten te zetten, zowel rechtstreeks als met licenties voor andere cement-, beton- en bouwbedrijven. Daarmee is de koolstoftransitie gemakkelijker, goedkoper en sneller geworden. We kunnen nu niet meer beweren dat de technologie er niet is, of dat de kosten te hoog zijn.”

Christian Clergue, European Standards Manager van Ecocem, voegt daaraan toe:

“De technologie voor het koolstofarm maken van de cementindustrie in lijn met het klimaatakkoord van Parijs, bestaat nu. Dankzij de technische goedkeuring hebben we het bewijs dat de technologie veilig is en goed werkt. Het is dus niet langer alleen een theorie, maar een daadwerkelijke, reële technologie die het verschil gaat maken.”

Over Ecocem:

Ecocem is pionier op het gebied van hoogwaardige technologie waarmee de CO2-uitstoot van de cement- en bouwsector aanzienlijk wordt verminderd. Dankzij de baanbrekende technologie van het bedrijf wordt de koolstofuitstoot van het traditionele cementproductieproces meer dan gehalveerd.

Ecocem houdt zich al 20 jaar bezig met het ontwikkelen, maken en leveren van CO2-arme oplossingen voor cementproductie en de bouw in Europa. Ecocem heeft fabrieken in Frankrijk (2), Nederland en Ierland en produceert jaarlijks ruim 2 miljoen ton CO2-arm cement.

Met grote projecten zoals de bouw van Le Grand Express in Parijs, het Aviva Stadium in Dublin en de hogesnelheidslijn HS2 in het Verenigd Koninkrijk, heeft Ecocem een cumulatieve uitstootvermindering van bijna 18 miljoen ton gerealiseerd. Voor het opnemen van deze hoeveelheid CO2 in een jaar zouden 800 miljoen bomen nodig zijn.

De investeerders in Ecocem zijn Saint-Gobain Group, toonaangevend op het gebied van lichte en duurzame bouw, en Breakthrough Energy Ventures, opgericht door Bill Gates. Een van de grote aandeelhouders in Ecocem Frankrijk is ArcelorMittal, het wereldwijd toonaangevende staal- en mijnbouwbedrijf.

Ecocem is een onafhankelijk bedrijf met een ultramodern innovatiecentrum. Dankzij de technologie, producten en services van het bedrijf kan de cementindustrie zijn CO2-uitstoot op kosteneffectieve wijze met de helft verminderen tussen nu en 2030. Daarmee draagt Ecocem bij aan een duurzamere toekomst voor iedereen.

Ecocem global


Over ACT

ACT is een innovatieve, schaalbare technologie voor CO2-arm cement die het gebruik van vulstoffen en cementvervangende materialen mogelijk maakt met een hoge materiaalefficiëntie en sterk verminderd verbruik van water en energie. ACT is het resultaat van ruim tien jaar onderzoek van Ecocem. Er lopen inmiddels verschillende patentaanvragen voor de technologie.
De ACT-technologie van Ecocem zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de hoeveelheid klinker, een essentieel ingrediënt van het meeste hedendaagse cement dat verantwoordelijk is voor meer dan 90% van de CO2-uitstoot van cement en beton. ACT vermindert het gemiddelde klinkergehalte met meer dan 70% door het te vervangen door een combinatie van speciaal ontwikkelde toeslagmaterialen en in ruime mate beschikbare vervangende cementachtige materialen (supplementary cementitious materials of SCM’s). Dit betekent dat ACT overal ter wereld op grote schaal geproduceerd kan worden in bestaande cementfabrieken, zonder ingrijpende aanpassingen of torenhoge kosten.

De belangrijkste kenmerken van ACT zijn:

  • 70% verlaging van de uitstoot van CO2 (en andere toxische stoffen) bij de cementproductie.
  • Technisch hoogwaardig: beton gemaakt met ACT heeft een hogere sterkte en langere levensduur dan conventioneel beton.
  • Geschikt voor alle vervangende cementachtige materialen (SCM’s), cementen en toeslagmaterialen.
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding: lagere variabele kosten en veel lagere investeringskosten dan van conventioneel cement. Hierdoor is er geen economische hindernis om de technologie te implementeren.
  • Wereldwijd schaalbaar en snel inzetbaar afhankelijk van veranderende normen op de gebruikslocatie.

Over EOTA en ETA

De Europese Organisatie voor technische beoordeling (European Organisation for Technical Assessment of EOTA) is een Europees samenwerkingsverband van technische beoordelingsinstanties voor bouwproducten, dat toeziet op de naleving van de Europese verordening bouwproducten (Construction Products Regulation of CPR).
EOTA is een in Brussel gevestigde non-profitorganisatie. Deze organisatie biedt het raamwerk voor de Europese technische goedkeuring (European Technical Assessment of ETA) van bouwproducten om de consistente prestaties van bouwproducten in heel Europa te waarborgen. Het EOTA-netwerk is het enige Europese platform dat fabrikanten van innovatieve of niet-gestandaardiseerde bouwproducten toestaat om hun producten in de Europese markt te zetten met een CE-markering. De benadering is gebaseerd op de Europese beoordelingsdocumenten (European Assessment Documents of EAD’s) die door EOTA zijn ontwikkeld.
Een Europees beoordelingsdocument (EAD) is een geharmoniseerde technische specificatie die door EOTA is ontwikkeld als basis voor de ETA.

Een Europese technische beoordeling (ETA) biedt een onafhankelijke procedure voor het evalueren van de essentiële prestatiekenmerken van niet-standaard bouwproducten.


Noot voor de redactie
Dit persbericht is u namens Ecocem Benelux BV toegestuurd door Procomm BV. Voor meer informatie of het plannen van een interview met Paul Roos, directeur Ecocem Benelux kunt u contact opnemen met:
toine@procomm.nl, 06 5359 4021
In de downloads vind u ook een verkort nieuwsbericht!

PDF Persbericht

Downloads

  • ETA nieuwsbericht Ecocem docx0.00PBDownload
  • DJI 0296 Fabriek NW Logo jpg0.00PBDownload
  • 850 1235 Fabriek NW Logo jpg0.00PBDownload
  • 850 1273 Fabriek jpg0.00PBDownload
  • 850 0938 Fabriek NW Logo jpg0.00PBDownload
  • Video PaulRoosACTInterview DU 39s m4v0.00PBDownload